O slovenské emisie má záujem údajný nástupca Interblue Group

30.05.2013 Bratislava

Bratislava 30. mája (TASR) - Údajný nástupca americkej spoločnosti Interblue Group, s ktorou Slovensko v minulosti uzavrelo emisný obchod, má záujem o voľné emisné kvóty oxidu uhličitého. Tie sa v súčasnosti štát snaží predať Španielom.

Ako vyplýva z informácie envirorezortu, ktorú dnes vzala na vedomie vláda SR, Interblue Group Europe zaslala v decembri 2012 Slovensku objednávku na 20 miliónov ton emisií.

Slovensko predalo v roku 2008 americkej spoločnosti Interblue Group 15 miliónov ton emisií za cenu 5,05 eura za tonu. Emisné kvóty vtedy skončili v japonských firmách, a to asi za osem eur. Spoločnosť mala zároveň doplatiť jedno euro za tonu na tzv. zelené projekty, teda 15 miliónov eur, čo sa doteraz nestalo pre spochybnenie projektu. Podľa uzatvorenej zmluvy mala tiež firma nárok na ďalších 35 miliónov ton.

V súčasnosti zaniknutá Interblue Group neskôr údajne postúpila svoje práva spoločnosti Interblue Group Europe so sídlom vo Švajčiarsku. Jej predstavitelia ešte v roku 2010 avizovali, že zmluvu o predaji emisných kvót považujú za stále platnú, a to aj po tom, čo ju ministerstvo životného prostredia vypovedalo. Ako dnes poznamenal šéf envirezortu Peter Žiga, Interblue Group zanikla a relevantné právne nástupníctvo doteraz nikto nepreukázal.

Doklady preukazujúce nástupníctvo firma napriek opakovaným žiadostiam SR podľa ministerstva neposlala. Napriek tomu opakovane prostredníctvom právnikov požiadala o odpredaj spomínaných 20 miliónov ton emisií. Pôvodná zmluva s Interblue Group hovorila o tom, že pri meškaní doručovania emisií na základe objednávky má Slovensko platiť úrok z omeškania 0,05 percenta z kúpnej ceny neprevedených emisií. Nad tým, čo spoločnosť súčasným postupom sleduje, Žiga špekulovať nechcel.

Slovensko v súčasnosti rokuje so Španielskom o predaji 27 miliónov ton emisných kvót skleníkových plynov, peniaze sa majú použiť na zelené projekty. Ministerstvo životného prostredia odporúča v rokovaniach pokračovať. "Rokujeme ďalej," potvrdil minister Žiga s tým, že situácia s Interblue sa pri rokovaniach zohľadňuje. Podotkol, že ministerstvo má dostatočné právne podklady na to, aby postupovalo tak, ako postupuje.
 

Vyberte región